Питања претплатника

ПИТАЛИ СТЕ – ОДГОВAРАМО

ПРИМЕНА ПДВ-a У РЕСТОРАНУ ПРЕДУЗЕЋА

ПИТАЊЕ: У сопственом ресторану, који је затвореног типа, на лицу места продајемо храну и пиће нашим радницима и по том основу наплаћујемо накнаду, при чему овај промет евидентирамо преко фискалне касе. Међутим, сваког месеца имамо одређени износ промета који се односи на оно што смо послужили гостима и пословним партнерима, као и запосленима који раде прековремено (репрезентација), што смо такође куцали на каси, али не у готовини него на чек, јер нисмо ни примили готовину за поменути део промета. Напомињемо да смо користили улазни ПДВ по примљеним рачунима за храну и пиће у ресторану.

Да ли треба да куцамо излазни ПДВ за овај део промета који се односи на репрезентацију, односно да ли је у овом случају реч о промету без накнаде који се изједначава са прометом уз накнаду у складу са чланом 5. став 4. т. 2) Закона о ПДВ-у, при чему се овај промет евидентира у ПОПДВ, и да ли треба сразмерно да одбијемо улазни ПДВ за део који се односи на репрезентацију?

ОДГОВОР: Када је у питању промет хране и пиће на лицу места запосленим радницима у сопственом ресторану затвореног типа, по ком основу наплаћујете накнаду, правилно поступате када тај промет евидентирате преко фискалне касе, при чему сте дужни да на исти обрачунате и платите ПДВ у складу са чланом 3, зато што је чланом 3. став 1. тачка 1) Закона о ПДВ-у прописано да је предмет опорезивања ПДВ-ом испорука добара и пружање услуга које порески обвезник изврши у Републици уз накнаду, у оквиру обављања делатности.

При томе, за набавке добара и услуга за реализацију овог промета имате право на одбитак претходног ПДВ-а у складу са чланом 28. Закона о ПДВ-у, сходно члану 29. став 1. тачка 3), којим је прописано да обвезник НЕМА право на одбитак претходног ПДВ-а по основу издатака за


ПОШТОВАНИ КОРИСНИЧЕ,

ДА БИСТЕ МОГЛИ ДА ВИДИТЕ ИНТЕГРАЛНЕ ВЕРЗИЈЕ ТЕКСТОВА НАШЕГ ИНТЕРНЕТ ИЗДАЊА ПОТРЕБНО ЈЕ ДА БУДЕТЕ РЕГИСТРОВАНИ КОРИСНИК НАШЕГ ПОРТАЛА И ДА СЕ НА ЊЕМУ ПРИЈАВИТЕ. ПОГЛЕДАЈТЕ КОЈЕ СУ СВЕПРЕДНОСТИ РЕГИСТРАЦИЈЕ И ПРЕТПЛАТЕ.

ЗА ПИТАЊА ПРЕТПЛАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ СТРАНИЦУ ПРЕТПЛАТА.Улогујте се
 Запамти ме