Уводне напомене

Сходно члану 9. ст. 1. и 4. Закона о уџбеницима („Сл. гласник РС”, бр. 68/2015), а у циљу омогућавања једнаке доступности образовања и васпитања ученицима и полазницима из социјално и материјално угрожених породица, као и због обезбеђивања доступности свих уџбеника, приручника и наставних материјала, утврђених планом уџбеника, ученицима и полазницима са сметњама у развоју и инвалидитетом и припадницима националних мањина, као и за стручне предмете у стручним и уметничким школама – прописана је могућност доношења одлуке о финансирању односно суфинансирању набавке и/или припреме, доделе и набавке уџбеника, приручника и наставних материјала за актуелну школску годину. Сходно наведеној одредби Закона о уџбеницима, Влада Републике Србије је донела Одлуку о финансирању набавке уџбеника средствима буџета Републике Србије за школску 2017/2018. годину („Сл. гласник РС”, бр. 33/2017), којом се утврђује ниво и врста образовања, као и разред и предмет за који ће се финансирати набавка уџбеника, односно уџбеничких комплета за школску 2017/2018. годину, за ученике основних школа из социјално/материјално угрожених породица (примаоци новчане социјалне помоћи и ученици који су у породици треће и свако наредно рођено дете, уколико су остала деца у систему школовања) и за ученике са инвалидитетом и сметњама у развоју који основношколско образовање и васпитање стичу по индивидуалном образовном плану.

Сви ученици који испуњавају услове за доделу бесплатних уџбеника поднели су путем школа пријаве о додељивању бесплатних уџбеника, тако да је тај посао за школску 2017/2018. годину завршен. Дистрибуција бесплатних уџбеника је завршена почетком септембра 2017. године, а овде ће бити представљено како се спроводи рачуноводствена евиденција у вези са овим уџбеницима у Министарству и у школама.

  1. Рачуноводствена евиденција пословних догађаја у вези са бесплатним уџбеницима

Да би се спровела рачуноводствена евиденција пословних догађаја у вези са набавком и плаћањем фактура добављачима – издавачима књига које су бесплатно подељене, потребно је имати у виду процедуре тока пословних догађаја


ПОШТОВАНИ КОРИСНИЧЕ,

ДА БИСТЕ МОГЛИ ДА ВИДИТЕ ИНТЕГРАЛНЕ ВЕРЗИЈЕ ТЕКСТОВА НАШЕГ ИНТЕРНЕТ ИЗДАЊА ПОТРЕБНО ЈЕ ДА БУДЕТЕ РЕГИСТРОВАНИ КОРИСНИК НАШЕГ ПОРТАЛА И ДА СЕ НА ЊЕМУ ПРИЈАВИТЕ. ПОГЛЕДАЈТЕ КОЈЕ СУ СВЕПРЕДНОСТИ РЕГИСТРАЦИЈЕ И ПРЕТПЛАТЕ.

ЗА ПИТАЊА ПРЕТПЛАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ СТРАНИЦУ ПРЕТПЛАТА.Улогујте се
 Запамти ме