Metoda maloprodajne cene isključuje analitikuSvaki subjekt određuje vrstu i sadržinu pomoćnih knjiga.

Bez obzira što je komentarisanje zakona koji su još u fazi nacrta nezahvalno zbog činjenice da je od samog nacrta do konačne, usvojene verzije put donošenja zakona takav, da nacrt svakako može pretrpeti izmene, Zakon o računovodstvu je za nas koji se bavimo tim poslom sistemski i krovni zakon, koji se ne menja tako često, pa na ovom mestu ipak iznosim jednu od novina koje su predložene u Nacrtu zakona o računovodstvu, a uz to je bila predmet prezentacije i komentara i na javnoj raspravi kojoj sam prisustvovala.

UKIDA se obaveza vođenja SVIH Zakonom pobrojanih pomoćnih knjiga odnosno analitičkih evidencija.

Svaki subjekt sam određuje vrstu i sadržinu pomoćnih knjiga koje vodi (osim dnevnika blagajne).

Znači, sami odlučujemo koje su nam pomoćne knjige neophodne. Npr. kada se kao tehnika odmeravanja nabavne vrednosti u MALOPRODAJI koristi metoda maloprodajne cene, nije neophodno vođenje analitičke evidencije za robu.

Tehnike odmeravanja nabavne vrednosti zaliha

Odeljkom 13.16 MSFI za MSP definisana je ova tehnika odmeravanja nabavne vrednosti zaliha: Metodom maloprodajne cene, nabavna vrednost/cena koštanja odmerava se smanjenjem prodajne vrednosti zaliha pomoću odgovarajućeg procenta bruto marže.

Pravilnikom za mikro i druga pravna lica zalihe su definisane u članu 18, a u navedenim vrstama zaliha nalaze se i zalihe trgovačke robe. Međutim, istim članom NISU definisane „tehnike odmeravanja nabavne vrednosti”, nego on samo daje instrukcije u vezi sa početnim merenjem zaliha i obračunom izlaza zaliha. S obzirom na to, smatramo da je prilikom izbora tehnike odmeravanja nabavne vrednosti zaliha robe u maloprodaji moguće primeniti odredbe odeljka 13.16 MSFI za MSP i kod korisnika Pravilnika za mikro i druga pravna lica, u skladu sa članom 6. stav 3.  tog Pravilnika.

Više u vezi sa računovodstvom trgovine na malo smo pisali u broju 6/2019 časopisa.

Ministarstvo finansija je, prema odredbama trenutno važećeg Zakona o računovodstvu izdalo mišljenje o obavezi vođenja analitičkih evidencija za sve obveznike Zakona o računovodstvu, koje bi usvajanjem novog člana ostalo „vezano“ uz stari zakon. 

dr Marijana Žiravac Mladenović, glavni i odgovorni urednik časopisa "Poslovni savetnik"